Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008

Κρίση στα DVD κλαμπ λόγω Ίντερνετ.

Κρίση στα DVD κλαμπ λόγω Ίντερνετ
Οι παράνομες ιστοσελίδες που προσφέρουν τις πιο πρόσφατες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές με ελληνικούς υπότιτλους δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στα DVD κλαμπ, που περνούν τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας τους

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες κατεβάζουν ταινίες από το Ίντερνετ, την ώρα που δεκάδες DVD κλαμπ κλείνουν σε όλη την Ελλάδα

Click here to see a large version

Εκατομμύρια ταινίες και τηλεοπτικές σειρές είναι πλέον διαθέσιμες στο Ίντερνετ. Με μία αναζήτηση στο Google, ο χρήστης μπορεί να βρει δεκάδες ιστοσελίδες απ΄ όπου μπορεί να κατεβάσει τις ταινίες στον υπολογιστή του ή να τις παρακολουθήσει online. Το κατέβασμα των ταινιών, είτε είναι παράνομο είτε νόμιμο, είναι πλέον πολύ διαδεδομένο, καθώς οι ταχύτητες του Ίντερνετ αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους ο αριθμός των χρηστών στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Μία από τις «παρενέργειες» του downloading είναι η πτώση της κίνησης στα DVD κλαμπ, τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. «Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 2.000 DVD κλαμπ σε όλη τη χώρα. Τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει 500 καταστήματα και οι ρυθμοί αυξάνονται. Το παράνομο κατέβασμα δεν έχει καταστρέψει μόνο εμάς, αλλά απειλεί ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία», λέει ο κ. Αλέξανδρος Δαβιλάς, πρόεδρος του Σωματείου Βιντεοκλάμπ Ελλάδας (ΣΒΕ). «Η καθοδική πορεία άρχισε το 2004 και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Όσο αυξάνονται οι χρήστες και οι ταχύτητες του Ίντερνετ τόσο περισσότερα καταστήματα κλείνουν. Στη Γερμανία, έχει ψηφιστεί πρόσφατα νομοθεσία βάσει της οποίας συλλαμβάνονται αυτοί που κατεβάζουν παράνομα ταινίες στο σπίτι τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση στα DVD κλαμπ έχει πέσει κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες επισημαίνουν πως η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα ήταν η χειρότερη στη δουλειά τους τα τελευταία 25 χρόνια.

«Η μεγάλη ζημιά έχει γίνει από τότε που εμφανίστηκαν στο Ίντερνετ τα site που προσφέρουν ελληνικούς υπότιτλους», εξηγεί ο κ. Θανάσης Επίσκοπος, ιδιοκτήτης DVD κλαμπ και μέλος του ΣΒΕ. «Μέχρι τότε, η ζημιά ήταν μικρή καθώς λίγοι μπορούσαν να τα δουν χωρίς υπότιτλους. Αλλά τα τελευταία χρόνια, το κακό έχει παραγίνει και τα καταστήματα κλείνουν κάθε μέρα. Έχουμε ζητήσει από τις αρχές να πάρουν μέτρα, αλλά κανείς δεν μας ακούει».

Πάντως, οι ιδιοκτήτες DVD κλαμπ τονίζουν πως ρόλο στην πτώση της κίνησης στα καταστήματα με DVD έχουν παίξει και οι προσφορές των εφημερίδων. «Πειρατεία υπήρχε πάντα, όλες τις εποχές, σε διαφορετικές μορφές. Δεν είναι εκεί το μεγάλο μας πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή κάθε ελληνικό σπίτι έχει 300 παλαιότερα έργα, τα οποία ήταν ο κράχτης για εμάς. Ο πελάτης θα έρθει πλέον σ΄ εμάς μόνο για τις καινούργιες κυκλοφορίες. Αλλά από εκεί δεν βγάζουμε τα έξοδά μας. Μαζί με τα καινούργια δεν μπορώ πλέον να δώσω το αρχείο μου, το οποίο ήταν μεγάλη πηγή εσόδων για εμάς», λέει ο κ. Αντρέας Κονταράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος με DVD και βίντεο εδώ και 25 χρόνια. Πολλές ιστοσελίδες από τις οποίες ο χρήστης κατεβάζει ταινίες και σειρές είναι παράνομες. Κάποιες άλλες είναι νόμιμες με δωρεάν διάθεση του περιεχομένου τους ή με πληρωμή.

Τα περισσότερα νόμιμα site του είδους δεν είναι διαθέσιμα στους Έλληνες χρήστες λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, το αμερικανικό iΤunes πουλάει και νοικιάζει χιλιάδες ταινίες και σειρές. Ο χρήστης όμως πρέπει να διαθέτει πιστωτική κάρτα (ή προπληρωμένη κάρτα) που να έχει εκδοθεί από αμερικανική τράπεζα. Παραμένει άγνωστο αν και πότε το iΤunes θα προσφέρει ταινίες στην Ευρώπη, καθώς η ιστορία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύπλοκη υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μεγάλοι αμερικανικοί σταθμοί (ΑΒC, CΒS, ΝΒC) έχουν δημιουργήσει ιντερνετικά κανάλια, όπου προσφέρουν τις σειρές τους για δωρεάν θέαση online αμέσως μετά την προβολή τους στην τηλεόραση. Αν όμως επιχειρήσετε να μπείτε σε αυτά τα site από την Ελλάδα, ο κόμβος τους αυτόματα αναγνωρίζει την ελληνική διεύθυνση του υπολογιστή σας και δεν διαθέτει τα βίντεο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με δημοφιλείς στην Αμερική υπηρεσίες ενοικίασης και πώλησης ταινιών όπως είναι τα Νetflix, Cinemanow. com, Μovielink. com, Video. aol. com και Αmazon. com. Πάντως, στο Cinemanow. com, μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε κάποιες ταινίες που είναι διαθέσιμες για τους Έλληνες επισκέπτες. Καμία από αυτές όμως δεν προέρχεται από μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο.

Μεγάλη συλλογή από παλαιότερες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που διατίθενται νόμιμα και δωρεάν, θα βρείτε στις διευθύνσεις http://watch-movies.net (για προβολή μόνο online, αλλά όχι κατέβασμα) και emol. org/movies. Στη διεύθυνση http://moviesanddownloads.com υπάρχουν προτάσεις για τις καλύτερες ιστοσελίδες του είδους, κάποιες από τις οποίες δουλεύουν και στην Ελλάδα.
---------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
---------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου