Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Πέντε Βήματα για να Κόψετε το Κάπνισμα- Ανανάδημοσίευση

Ας μη γελιόμαστε, δεν είναι εύκολο. Θέλει και κόπο και τρόπο. Ωστόσο, αν καταφέρετε να πετύχετε το στόχο σας, το όφελος θα είναι πολλαπλό: περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής, τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας. Όταν αρχίσατε να καπνίζετε, ήσασταν βέβαιοι ότι θα μπορούσατε να το κόψετε όποτε θέλατε. Μέχρι που κάνατε την πρώτη προσπάθεια. Αντέξατε λίγες μέρες, αλλά όταν βγήκατε έξω με την παρέα σας ενδώσατε στον πειρασμό και ανάψατε τσιγάρο. Στη δεύτερη προσπάθεια, μερικά χρόνια αργότερα, ήσασταν πιο αποφασισμένοι και καταφέρατε να απέχετε για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, μόλις νιώσατε ψυχολογικά «πεσμένοι», οι αντιστάσεις σας κάμφθηκαν και πάλι.

Και τώρα, έφτασε η στιγμή να δώσετε μία ακόμη ευκαιρία στον εαυτό σας. Μη σας αποθαρρύνουν οι προηγούμενες αποτυχίες. Με πολλή θέληση και τη βοήθεια των ειδικών, είναι στο χέρι σας να εξορίσετε διά παντός το τσιγάρο από τη ζωή σας!

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Βρείτε ισχυρό κίνητρο

Δύο στους τρεις καπνιστές είναι θετικοί στη διακοπή του καπνίσματος. Πιθανόν αυτό που τους λείπει είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Αν λοιπόν δεν είστε απόλυτα αποφασισμένοι, αρχίστε να υπενθυμίζετε διαρκώς στον εαυτό σας τι θα κερδίσετε:

- Θα προστατέψετε την υγεία σας. Πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες. Επίσης, θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας σε πολλές ακόμη μορφές καρκίνου και άλλες σοβαρές παθήσεις.

- Θα προστατέψετε την υγεία των δικών σας ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το παθητικό κάπνισμα θεωρείται εξίσου επικίνδυνο. Αν έχετε παιδιά, έχετε ένα λόγο παραπάνω να το κόψετε: μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά των καπνιστών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αναπνευστικές λοιμώξεις και κρίσεις άσθματος.

- Θα βελτιώσετε την εμφάνισή σας. Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, κιτρινίζει τα δόντια και προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή.

- Θα εξοικονομήσετε χρήματα. Αν, για παράδειγμα, καπνίζετε ένα πακέτο την ημέρα, 3x30=90 ευρώ το μήνα, δηλαδή πάνω από 1000 ευρώ το χρόνο. Με αυτά τα χρήματα, θα μπορούσατε να κάνετε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Καθορίστε συγκεκριμένη ημερομηνία

Καλό είναι να απέχει περίπου δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που το αποφασίζετε, ώστε να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε ψυχολογικά.

- Επιλέξτε κάποια «συμβολικά φορτισμένη» ημερομηνία, όπως την Πρωτοχρονιά ή τα γενέθλιά σας.

- Μην προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα σε μια περίοδο που έχετε άγχος. Αν, για παράδειγμα, αλλάζετε δουλειά ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι άρρωστο.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Κρατήστε ημερολόγιο

Με ένα σημειωματάριο ανά χείρας, καταγράψτε ποιες στιγμές της ημέρας έχετε περισσότερο ανάγκη από ένα τσιγάρο, π.χ. με τον πρωινό καφέ, όταν βλέπετε τηλεόραση ή όταν βγαίνετε έξω για ποτό. Σταδιακά, αρχίστε να αλλάζετε τις καθημερινές σας συνήθειες, αντικαθιστώντας για παράδειγμα στο πρωινό σας τον καφέ με τσάι. Προτού ανάψετε τσιγάρο, αναρωτηθείτε: «το έχω πραγματικά ανάγκη;». Περιορίστε, όσο μπορείτε, τον αριθμό τους ή σβήνετέ τα μετά από 3-4 ρουφηξιές.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

Ενημερώστε τους δικούς σας

Η στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο παίζει σημαντικό ρόλο.

- Ενημερώστε την οικογένεια και τους στενούς σας φίλους ότι κόβετε το κάπνισμα και ζητήστε την κατανόησή τους για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά σας.

- Ζητήστε τους να σας αποθαρρύνουν σε περίπτωση που πάτε να ανάψετε τσιγάρο και παρακαλέστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας.

- Συζητήστε με κάποιο γνωστό σας πρώην καπνιστή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια. Αν κάποιος φίλος σας επίσης θέλει να κόψει το κάπνισμα, ξεκινήστε ταυτόχρονα την προσπάθεια, ώστε να εμψυχώνετε ο ένας τον άλλον.

ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ

Κόψτε το& μαχαίρι

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Θυμηθείτε: από εδώ και πέρα, κάθε μέρα που περνάει είναι μια προσωπική σας νίκη. HΔήμητρα Σφήκα, κλινική ψυχολόγος οικογενειακή θεραπεύτρια συμβουλεύει:

- Απομακρύνετε όλα τα τασάκια και τα τσιγάρα από το σπίτι και το χώρο του γραφείου σας.

- Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Για παράδειγμα, γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο για να εκτονώσετε το άγχος που δημιουργεί η διακοπή του καπνίσματος. Έχετε υπόψη σας ότι αυτό το άγχος θα διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες. Σύντομα, θα νιώσετε καλύτερα.

- Όταν αισθάνεστε ότι θέλετε οπωσδήποτε να καπνίσετε, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να απασχολήσετε τόσο τα χέρια όσο και τη σκέψη σας. Για παράδειγμα, μασήστε ξυλάκια κανέλας ή τσίχλες, παίξτε με μπαλάκια αντιστρές, ξεκινήστε ένα καινούριο χόμπι που θα γεμίσει τη μέρα σας.

Με τη βοήθεια του ειδικού

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή σε κάποιο από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο Βασίλειος Τσούτσος, ειδικός πνευμονολόγος-φυματιολόγος, Διευθυντής ΤΕΙ-ΤΕΠ Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε: «Αφού απαντήσετε σε κάποια ερωτηματολόγια, που εξετάζουν το βαθμό αποφασιστικότητάς σας, αλλά και το βαθμό εξάρτησής σας από τη νικοτίνη, θα σας χορηγηθεί η αντίστοιχη αγωγή, η οποία είναι εξατομικευμένη».

Φάρμακα

Τρία σκευάσματα έχετε στη διάθεσή σας:

- μασώμενα δισκία ή «τσίχλες» νικοτίνης

- διαδερμικά συστήματα ή «αυτοκόλλητα» νικοτίνης

- υδροχλωρική βουπροπιόνη

Προσοχή όμως: αν και τα δύο πρώτα δεν απαιτούν συνταγή γιατρού, είναι επικίνδυνο να ξεκινήσετε τη χρήση τους χωρίς να τον συμβουλευθείτε. Όπως τονίζει ο κ. Τσούτσος, «είναι σημαντικό να επιλέξετε την αγωγή σε συνεργασία με το γιατρό, ο οποίος θα σας συστήσει τα κατάλληλα σκευάσματα και τη δοσολογία. Διαφορετικά, μπορεί να κινδυνέψετε από νικοτινισμό ή και πιο σοβαρές καταστάσεις».

Πόσο διαρκεί η θεραπεία
Το πολύ 7 εβδομάδες. Όσον αφορά στον αριθμό των επισκέψεων, σύμφωνα με τον κ. Τσούτσο, «μέχρι 4 είναι αρκετές. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, έστω και τηλεφωνικά, οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε την ανάγκη». Και συμπληρώνει: «Η προσωπική επαφή με τον ειδικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της προσπάθειάς σας».

Γνωρίστε τον «εχθρό» σας

Το τσιγάρο χρωστάει την ακαταμάχητη γοητεία του στη νικοτίνη. Μια ισχυρή εξαρτησιογόνο ουσία, η οποία ταξιδεύει μέχρι τον εγκέφαλο και εκεί «αναλαμβάνει δράση». Μεταξύ άλλων, προκαλεί την έκκριση αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση, και ντοπαμίνης, η οποία δημιουργεί ευχαρίστηση. Διόλου τυχαία, λοιπόν, το τσιγάρο συνδέεται αναπόσπαστα τόσο με απαιτητικές επαγγελματικές συναντήσεις όσο και με απολαυστικές δραστηριότητες όπως το σεξ.

Οι περισσότεροι αρχίζουν με ένα τσιγάρο «μία στις τόσες», για να καταλήξουν να καπνίζουν καθημερινά ολόκληρα πακέτα. Γεγονός που επίσης έχει επιστημονική βάση. Η νικοτίνη, όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο, δημιουργεί καινούριους νευρώνες, οι οποίοι ζητούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητές της για να ικανοποιηθούν. Αν κόψετε το κάπνισμα, οι νευρώνες σταδιακά ατροφούν, ωστόσο παραμένει η «ανάμνηση» της ευχαρίστησης που φέρνει το τσιγάρο. Επομένως, ο εθισμός είναι τόσο ψυχολογικός όσο και σωματικός. Οπότε και η προσπάθειά σας να κόψετε το τσιγάρο θα πρέπει να κινηθεί στα δύο αυτά επίπεδα.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα. Βέβαια, από μόνες τους δεν αρκούν για να έχουν αποτέλεσμα: βασική προϋπόθεση είναι η προσωπική σας θέληση.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Πώς λειτουργεί. Η Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, γιατρός-βελονίστρια, λέει ότι «ο βελονισμός είναι μια αμιγώς ιατρική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες, που διευκολύνει σημαντικά την απεξάρτηση». Συνδυάζει δύο διαφορετικές επιδράσεις:

- Οργανική. Λεπτές, ανώδυνες βελόνες ενεργοποιούν την απελευθέρωση ενδογενών ουσιών στον οργανισμό, οι οποίες «μιμούνται» τη δράση της νικοτίνης. Έτσι, με τη διακοπή του καπνίσματος δεν υποβάλλεστε σε έντονη στέρηση, αλλά μεταβαίνετε όσο το δυνατόν πιο ομαλά στην «εποχή μετά το κάπνισμα».

- Ηρεμιστική. «Ο βελονισμός καταπολεμά την υπερένταση και χαλαρώνει τον οργανισμό. Κάνοντάς σας πιο ήρεμους, θα σας βοηθήσει να φερθείτε με ωριμότητα και αυτοκυριαρχία, ώστε να νικήσετε τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος».

Πόσο διαρκεί η θεραπεία Κάθε συνεδρία διαρκεί 20 λεπτά. Θα χρειαστούν από τρεις έως δέκα συνεδρίες, ανάλογα με το βαθμό εξάρτησής σας. Συνήθως πάντως δεν ξεπερνούν τις πέντε.

Μάθετε περισσότερα
Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, τηλ.: 210 7220542.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ

Πώς λειτουργεί: «Καταρχήν, εξετάζουμε ποιος είναι ο ρόλος του καπνίσματος στη ζωή σας» εξηγεί η Αλεξάνδρα Διακοπούλου, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια. «Αν, για παράδειγμα, το τσιγάρο σας βοηθάει να καταπολεμήσετε την πλήξη, το στρες ή την αμηχανία σας, καταστέλλει την όρεξή σας ή λειτουργεί ως υποκατάστατο για κάποια άλλη ανάγκη». Στη συνέχεια, μέσω της θεραπευτικής ύπνωσης, το συνειδητό και το υποσυνείδητο «δουλεύουν» για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με άλλο τρόπο, ώστε το τσιγάρο να μην σας είναι πλέον απαραίτητο.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία: Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη θέλησή σας, τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε καθημερινά και τα χρόνια «προϋπηρεσίας» στο κάπνισμα. Ενδεικτικά, χρειάζονται γύρω στις δέκα συνεδρίες.

Μάθετε περισσότερα. www.hypnotherapy.gr


Μελλοντικά «όπλα» κατά του καπνίσματος

Το χάπι
Ακόμα και αν οι προσπάθειές σας δεν καρποφορήσουν, μη χάνετε τις ελπίδες σας: ένα νέο χάπι κατά του καπνίσματος αναμένεται στη χώρα μας το δεύτερο εξάμηνο του 2007 ή το πρώτο εξάμηνο του 2008. Περιέχει την ουσία βαρενικλίνη, και θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Chantix. Έχει ήδη λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματικό από τα σκευάσματα που διατίθενται σήμερα στην αγορά.

Η βαρενικλίνη έχει διπλό ρόλο: αφενός μπλοκάρει την αίσθηση ευχαρίστησης που προκαλεί η νικοτίνη στον εγκέφαλο και αφετέρου μετριάζει τα συμπτώματα της στέρησης. Η θεραπεία διαρκεί 12 εβδομάδες. Ο πρώην καπνιστής, αν θέλει, θα μπορεί να διπλασιάσει το χρονικό διάστημα, προκειμένου να «μονιμοποιήσει», όσο είναι δυνατόν, τα αποτελέσματα.

Το εμβόλιο
Σε στάδιο κλινικών δοκιμών βρίσκεται και ένα εμβόλιο κατά του καπνίσματος, το οποίο προκαλεί τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, εμποδίζοντάς τη να φτάσει μέχρι τον εγκέφαλο και να προσφέρει ευχαρίστηση. Τα αποτελέσματα του NicVax είναι, έως τώρα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2010.

Και αν παχύνω;

Πολλοί καπνιστές, ιδιαίτερα γυναίκες, διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα εξαιτίας αυτού του φόβου. Πραγματικά, υπάρχει η πιθανότητα να πάρετε μερικά κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε, δεδομένου ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συνέχιση του καπνίσματος θα ήταν πολύ πιο έντονες, τόσο για την υγεία όσο και για την εξωτερική σας εμφάνιση.

Ο Παρασκευάς Παπαχρήστου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MsC, μας εξηγεί γιατί το βάρος των καπνιστών διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα: «η νικοτίνη, το πιο ενεργό συστατικό του καπνού, προκαλεί μείωση του σωματικού βάρους μέσω της καταστολής της όρεξης, της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας και της δράσης στο μεταβολισμό του λιπώδους ιστού». Έτσι, με τη διακοπή του καπνίσματος, η αύξηση του βάρους είναι αποτέλεσμα της αυξημένης πρόσληψης τροφής σε συνδυασμό με τη μείωση των καύσεων από τον οργανισμό».

Διατηρήστε τα κιλά σας
«Υπάρχει τρόπος, με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.. Καταρχήν, αυξήστε τις ώρες σωματικής άσκησης εξάλλου, με αυτό τον τρόπο θα γεμίσετε και τον ελεύθερο χρόνο σας, ώστε να απεξαρτηθείτε ευκολότερα. Η ισορροπημένη διατροφή επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Αν ήδη τρέφεστε σωστά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Διαφορετικά, αυξήστε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε ενώ αντικαταστήστε τον καφέ και το αλκοόλ με φρουτοχυμούς. «Αν όμως έχετε κάποια περιττά κιλά, μην αποφασίσετε να ξεκινήσετε δίαιτα με το που θα κόψετε το κάπνισμα. Εστιάστε την προσοχή σας πρωταρχικά στη διακοπή του καπνίσματος και όχι στην απώλεια σωματικού βάρους, τονίζει ο κ. Παπαχρήστου». Και αντιστρόφως: μια περίοδος δίαιτας δεν είναι η ιδανική για να κόψετε το κάπνισμα.

Από τη Γωγώ Καρκάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου